Zaanse lekkernijen

Diversiteit800px-Zaandam-Westzijde_103_Verkade_beschuitfabriek

Zoals in elke plaats kent men in Zaanstad ook eigen lekkernijen. Niet te vergeten is vanzelfsprekend de variëteit vanuit de Verkadefabriek. Daarnaast zou iemand als leek verwachten dat cacao zijn oorsprong ook daadwerkelijk kent in de Zaanstreek, omdat de geur in de wijde omtrek te ruiken is.

Niets is minder waar; de sterke cacaogeur waar vaak over wordt gesproken komt van Cargill, met meerdere vestigingen door Nederland en waar cacao samen met vele andere producten zoals olie wordt verwerkt voor verdere doorvoering naar de groothandel.

Om nog maar even terug te komen op de Verkadefabriek; hier wordt niet alleen chocolade gemaakt maar ook beschuit, koek en divers suikerwerk. De fabriek van Verkade kent zijn oorsprong in 1886. Vanaf de Zaan is de fabriek te zien, de ingang is echter aan de Westzijde.

Duivekater

Eén van de andere bekende Zaanse lekkernijen is het Duivekaterbrood. Het brood is gemaakt van witmeel met de volle smaak van suiker. Ook al kent dit brood een unieke oorsprong; in het Bakkerijmuseum aan de Zaanse Schans is de Duivekater in twee verschillende smaken te verkrijgen.

Andere Zaanse lekkernijen zijn Zaanse babbelaars, echte Zaanse mosterd en Zaanse mayonaise. Het is natuurlijk maar net waar de voorkeur naar uitgaat, maar smullen kan iedereen in de Zaanstreek!

Bedrijven , , , , , , ,

Comments are closed.