Wonen tussen de pakhuizen

zaanstreekDe fabriek van Verkade
Wanneer je de Zaanstreek niet kent, maar je hebt wel oog voor karakteristieke details, dan voel je de sfeer nog steeds, wanneer je zou wandelen in het gebied rond de fabriek van Verkade. Deze staat er nog steeds, er wordt zelfs nog in gewerkt. Momenteel werken er rond de 500 medewerkers.

Wanneer je hier voor het hek staat, aan de Westzijde, lopen er achter je allerlei straten met verschillende soorten huizen. Sommige huizen vertonen nostalgische kenmerken, waardoor je weet: ‘ik bevind me in de Zaanstreek’. Stel je eens voor dat je hier woont, dan kun je tijdens de avondwandeling de geuren van Verkade van dichtbij ruiken. Chocolade en koek; wat voor geur zou je liever willen opnemen?

Uitzicht over de Zaan
Kies je voor wonen in één van de gerenoveerde pakhuizen aan de overkant van de Verkadefabriek, dan kies je misschien voor vernieuwing. Maar let wel: ook hier proef je de Zaanse sfeer. Want wat dacht je van het uitzicht over de Zaan, vanaf je eigen balkon? De verbouwde pakhuizen hebben allemaal de naam gekregen van wat met schepen te maken heeft. Zo is er bijvoorbeeld de Steven, de Boeg, het Dok en de Kiel.

De Zaanse sfeer blijf je hier proeven dankzij de overgebleven gebouwen tussen alle moderne woongebouwen door. De woongebouwen zijn de verbouwde pakhuizen. Je weet dat het niet meer een pakhuis is, maar je bent je er uitermate van bewust dat het voorheen een pakhuis is geweest. Waar je ook leest over jouw eigen woongebouw of echte ‘Zaankanters’ spreekt; je wordt geïnformeerd over de tijd van toen.

Stel je eens voor: je wordt ’s morgens wakker en loopt het aangrenzende balkon van je slaapkamer op, dan hoor je een brommend geluid maar altijd nog aantrekkelijk om je blik die kant op te werpen: het is een vrachtschip die vaart over de Zaan. De rivier, waar jij aan woont. De rivier, die tijdens de zomermaanden gezellige drukte brengt. Van alle mensen die houden van varen. Wanneer jij oog hebt voor karakteristieke details, dan voel je je gegarandeerd op en top thuis!

Toerisme, Wonen , , ,

Comments are closed.