Op zoek naar echte Zaanse monumenten

heilige magdalena kerkUitzicht op de kerktoren

Jaren geleden was ik tijdens de open monumentendag in Zaandam. Ik had er tenslotte een poos gewerkt en wist me nog een prachtige kerk te herinneren. De naam van de kerk weet ik niet meer precies, maar de herinnering aan het uitzicht op de kerktoren kan ik nog zo voor me halen. Ik keek ernaar vanuit het kantoor waar ik toen werkte. En zo staan er nog veel meer van zulke prachtige kerken in de Zaanstreek.

Wat bijvoorbeeld te denken van de Oudkatholieke schuilkerk Heilige Maria-Magdalena aan het Papenpad of de Westzijderkerk die in de volksmond ‘Bullekerk’ wordt genoemd. Deze naam is ontstaan doordat het verhaal de ronde deed dat op het plein voor de kerk een vrouw haar kind baarde terwijl zij op een stier zat. In tegenstelling tot dit verhaal is de Westzijderkerk ook bekend om zijn ‘doodsdeur’ waarbij de duivel ter sprake komt.

De moeite waard

Het is beslist de moeite waard om tijdens de open monumentendag een kijkje te nemen in Zaandam. Naast de vele molens waarvan sommige nog steeds in gebruik zijn, worden er verschillende houten huizen opengesteld voor bezichtiging. Niet alleen de karakteristieke huizen aan de Zaanse Schans zijn dus in trek; overal door Zaandam zijn deze huizen gesitueerd.

Een typisch monumentaal woonhuis met ingebouwde bakkerij is ook deze die de naam ‘In de gecroonde Duyvekater’ draagt. Het brood met de naam Duivekater wordt nog steeds als Zaans lekkernij verkocht. Daarnaast kent de Zaanstreek veel bekende monumenten zoals het Tsaar Peterhuisje, de Bonifatiuskerk, het voormalig raadhuis ‘De Burcht’ en natuurlijk de Verkadefabriek.

Toerisme , , ,

Comments are closed.