Een bezoek aan de Zaanstreek

molenDe Nederlandse provincie Noord-Holland beschikt over een eeuwenoud industriegebied. Dit gebied heet de Zaanstreek. Deze historische streek staat onder andere bekend vanwege haar monumenten. Het meest bekend zijn de vele karakteristieke molens, die overal in het gebied te vinden zijn. De Zaanstreek bestaat uit diverse dorpjes en steden. Die herbergen nog veel kenmerken van het beroemde Zaanse industriƫle verleden.

Zaandam

Zaandam herbergt veel historische molens en andere bouwwerken. Het is de grootste stad in de streek. De Zaanse Schans is een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad. In deze Zaandamse buurt staat onder andere een unieke verfmolen, een klompenmakerij en een scheepswerf. De Zaanse Schans trekt jaarlijks veel bezoekers. In het nabijgelegen Zaans Museum krijgen bezoekers ook een kijkje in de historie van de Zaanstreek.

Assendelft

Het dorp Assendelft behoort ook tot de Zaanstreek. In dit dorp staat onder andere een oude watertoren uit de 19de eeuw. Een andere bezienswaardigheid is het luchtoorlogsmuseum Fort bij Veldhuis. Dit museum is gelegen op de grens van Heemskerk en Assendelft. Het fort werd gebouwd aan het einde van de 19de eeuw, en moest dienst doen als verdedigingswerk. Assendelft beschikt verder ook over de langste Nederlandse dorpsstraat.

Westzaan

Westzaan is een van de oudste dorpen in de streek. In het verleden bevonden zich hier een groot aantal molens. Tegenwoordig zijn er nog een paar karakteristieke exemplaren te bezichtigen. Zo staat er onder andere een bijzondere windpapiermolen. Deze molen is de enige in zijn soort. Andere nog bestaande molens zijn de specerijenmolen, de pelmolen en het wipmolentje.

Toerisme ,

Comments are closed.